FIATALOKAT SZÓLÍT MEG AZ EGYHÁZ

"USPACE" elnevezéssel fiatalokat megszólító online felületeket mutatott be a Katolikus Szeretetszolgálat március 23-án Budapesten sajtótájékoztató keretében. A keresztény értékrendű virtuális platformokon a tizen- és huszonéveseket foglalkoztató kérdésekre elismert szakemberek és középiskolás, illetve egyetemista korú fiatalok közösen igyekeznek válaszokat találni. Az eseményen Marton Zsolt püspök is részt vett.

Uspace (ejtsd: juszpész) – ezt a nevet kapta a Katolikus Szeretetszolgálat új online közösségi tere, amelyet sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetésen mutattak be a szervezet székházában.


A katolikus, keresztény értékrendű platform kifejezetten tizen- és huszonéveseknek szól, akik a különböző Uspace-csatornákon választ kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre, információkat gyűjthetnek olyan fontos döntésekhez, mint a továbbtanulás és a pályaválasztás. A podcastokban megjelennek a szerelem, a szexualitás, a családi életre felkészülés, a termékenység témái, ugyanakkor a fiatalok könnyedebb tartalmakat is találhatnak.„A Uspace minta arra, hogyan lehet egymásra figyelnünk, olyan közösségi tér, ahol a fiatalok otthon érezhetik magukat, találkozhatnak hasonlóan gondolkodó kortársaikkal, és keresztény értékeken alapuló válaszokat kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre. 


Ez a platform a közös megoldáskeresésről szól, hiszen szükségünk van egymásra. 

A Uspace remek társaság” – mondta a sajtótájékoztatón Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója.A uspace.hu oldalon megjelenő cikkek középpontjában olyan értékek állnak, mint a teremtett világ tisztelete, az emberi élet méltósága, az Istennel való kapcsolat és a hit, a családi élet fontossága, a férfi-női kapcsolat pozitív megjelenítése, a természetvédelem és a természetközeliség.
Előkerül a diák-tanár kapcsolat, az egymás iránti tisztelet témája, szó esik a testképről, az öltözködésről, vagy éppen a böjtről, a vegán életformáról. A műsorkészítők közismert embereket is meghívnak a podcastokba, nyílt, őszinte eszmecserére törekednek.A hiánypótló online ifjúsági fórum mellett a szerkesztők offline találkozókat is terveznek.

A sajtóeseményen slideshow-vetítés keretében mutatták be a szerkesztőséget és kerekasztal-beszélgetésen kerültek szóba a tinédzserkorral kapcsolatos kérdések. Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense püspöktársai nevében is megköszönte a fiataloknak, hogy elindulhatott a Uspace ifjúsági platform, majd kifejtette: „Általatok is megszólít minket az Úr, életkedvet, eredetiséget ad; szükségünk van a lelkesedésetekre!” Az Egyház az öröm helye, az evangélium szó jelentése is ez: örömhír – világított rá. A püspök többek között Ferenc pápát idézte, aki a Christus vivit (Krisztus él) kezdetű apostoli buzdításában a generációk közötti párbeszédre is nagy hangsúlyt helyezett. A sajtóeseményen részt vett és felszólalt még Nagy-Varga Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára és Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. A Katolikus Szeretetszolgálat budapesti székházában a továbbiakban az új online felületeket szerkesztő fiatalok (Verbényi Gréti és Lábán Barnabás, a Uspace-podcast nagykövetei), Szlávik Bence, a szervezet projektmenedzsere és Djuroskáné Csabai Krisztina pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fejlődés- és Klinikai Gyermeklélektan Tanszékének tanársegédje beszélgettek a tinédzserek életkori sajátosságairól, problémáiról. A beszélgetést Keresztes Ilona, újságíró, a Uspace-podcast szerkesztője vezette. 

Elhangzott, hogy az online platformon chatfelületet is nyílik, és a szerkesztők a beszélgetésekbe belefűzik az ott megjelenő témákat, másrészt várják a médiaszereplésre vállalkozó fiatalokat is a Uspace csapatába. A platform Facebook-oldala elsősorban a szülők és a tanárok számára készül, míg az Instagram-oldal a fiatalok terepe. Ugyancsak a gimnazista és egyetemista korú fiatalok szerkesztik a Spotify-on és videós formában is elérhető podcastokat. A Uspace a YouTube felületén is megjelenik, ahol a videók a tizenévesek legégetőbb problémáira igyekeznek megoldást adni. Az iskolaválasztás előtt állók rendszerint túl kevés információval rendelkeznek a különböző szakmákról, ezért a Uspace-TV rövid, informatív videókban mutat be egy-egy különlegesebb szakmát, kiderül például, milyen feladatai vannak egy biomérnöknek, egy karosszérialakatosnak vagy éppen egy operatőrnek.

Képek és tudósítás: Magyar Kurír 

https://vaciegyhazmegye.hu/hirek/5376/FIATALOKAT-SZOLIT-MEG-AZ-EGYHAZ.html