Börzsönyaljai templombúcsúk...

Három egyházközségünk: Nógrád, Berkenye és Diósjenő idén is méltón ünnepelte temploma búcsúját. Egyházközségeinket összeköti a közös hagyomány, az egymásra figyelés és összetartozás. 

Templombúcsúk sorában Nógrád kezdte a sort, a meleg nyárban. Laci atya rögtön a sűrűjébe pottyant bele, és remélhetőleg kellemes tapasztalatokat szerzett ezen a vasárnapon. A templom zsúfolásig megtelt helyiekkel, rokonokkal, vendégekkel, a szomszéd községek lakóival. Mind a három faluból voltak szép számmal, akik népviseletbe öltözve emelték az ünnep fényét.

 Az ősz beköszöntével Berkenye közössége is ünnepelt. Nem csak egy szokásos búcsút, hiszen a templom orgonája végre megújulhatott, és mostantól egy új lobogóval is képviseltethetik magukat. Az ősz kegyes volt hozzánk, így körmenetben is megmutathatta magát az összegyűlt közösség. 

Diósjenő zárta a sort, egy esős novemberi vasárnapon. Az időjárás szomorú arcát mutatta, ám így is szép számmal érkeztek a szomszédos községekből, népviseletbe öltözve is. 

Mindhárom faluban az ünnepi szentmisét a már hagyományos szeretetvendégség követte. Rég látott rokonok ölelkezhettek össze, új ismeretségek születtek a kötetlen beszélgetések és a finom sütemények mellett. Reméljük a közös ünneplés mindenkinek emlékezetes pillanatokat adott, megerősítette hitüket, közösséghez tartozásukat. Laci atya szentbeszédein sokan elgondolkodtak, elérzékenyültek.

 A közösen megélt ünnep eseményei mindannyiunk számára szolgáljanak emlékeztetőül, hogy a szeretet, az egymás iránti tisztelet és a közösség ereje mindig megtalálható, akárhol is vagyunk.